Sanna Lauslahti Terveys kasvun moottorina

Korkeakoulutus on säilytettävä maksuttomana

Etla ehdotti, että Suomessa lähdettäisiin selvittämään lukukausimaksujen ottamista käyttöön korkeakouluissa. Ehdotuksen on syytä saada täystyrmäys. Maksuton koulutus on yhteiskunnan peruskivi, joka takaa mahdollisuuksien tasa-arvon ja oikeuden sivistykseen.

Lisäksi opiskelijat ovat jo kantaneet kortensa kekoon taloustalkoissa.  Lukukausimaksut ovat hallituksen ohjelman vastaisia. Kokoomus ei kannata lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille, eikä tämä hallitus tule niitä edistämään. 

Kaikilla tulee olla mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin haluaa vaikka tohtoriksi asti ilman lukukausimaksuja. Vanhempien rahapussin paksuus ei saa määritellä yhdenkään nuoren opiskelumahdollisuuksia. Pienenä maana meillä ei ole varaa menettää yhtään lahjasta nuorta. Jokaisella suomalaisella nuorella tulee olla tasaveroiset mahdollisuudet kouluttautua niin pitkälle kuin oma ahkeruus ja taidot riittävät.
 
Aivan eri asia on koulutusvienti, jonka kautta voidaan saada yksi uusi kasvuala suomelle uusine työpaikkoineen.  Tämän vuoksi keskustelussa ei saa sekoittaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta perittäviä maksuja ja kotimaisten opiskelijoiden koulutuksen maksuttomuutta. 

Koulutusvienti laajentaa yliopistojen rahoituspohjaa ja osaamista suomalaisten nuorten hyväksi. Koulutusviennistä hyötyvät kaikki. Tässä on tehty kuitenkin selkeä rajanveto – suomalaisille opiskelijoille ei tule lukukausimaksuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

"Kaikilla tulee olla mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin haluaa vaikka tohtoriksi asti ilman lukukausimaksuja"... Jatketaan vähän lausetta. Kaikilla tulee olla mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin haluaa vaikka tohtoriksi asti ilman lukukausimaksuja, ja sen jälkeen muuttaa ulkomaille ja jättää ilmaisten opintojen maksaminen niille, joita ole huolittu korkeakouluihin. Reilu meininki. Näin vaalien alla poliitikoilla on vain yksi mekanismi mielessä "rahaa seinästä".

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Minä en koskaan vingu mitään ilmaiseksi, olen kaikesta tottunut maksamaan. Sillä pärjää hyvin kun itse maksaa, niin voi hyvällä tunnolla myös itse saada maksun. Ootte te kokoomuslaiset aika vintiöitä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mitä ilmaiseksi saa, sitä ei arvosteta. Ja opiskeluajat venyvät loputtomiin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos, Sanna Lauslahti, puhut viisaita sanoja.

Toimituksen poiminnat