Sanna Lauslahti Terveys kasvun moottorina

Robotit tulevat – oletko valmis?

Automatisaatio ja robotisaatio ovat Suomelle mahdollisuus saada tuotantoa ja työpaikkoja takaisin.  Uuden ajan robotit tekevät tuotannosta entistä kilpailukykyisempää, joustavampaa, tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää.  Tästä tuoreimpana esimerkkinä Mercedes-Benzin GLC-mallin valmistamisen aloitus Uudenkaupungin autotehtaalla, jossa on käytössä teollisuusrobotteja.

Robotit ja automatisaatio tulevat muuttamaan radikaalisti työelämää seuraavien vuosien aikana. Ne vievät historiaan vanhoja ammatteja, mutta samalla tuovat uusia työpaikkoja, jos osaamme tarttua tilaisuuteen.

Robottien kehitysvauhti on nopeaa. Kiinassa on kehitetty humanoidi, joka pystyy tunnistamaan eri tunteentiloja esimerkiksi onko ihminen onnellinen vai ei. Toinen esimerkki on Zora-hoivarobotti, joka viihdyttää ikääntyneitä tai auttaa koulussa autisteja.

Robotiikan hyödyntämistä voidaan tehdä myös palveluissa, jossa tavoitteena tulee olla helpottaa ihmisten arkea ja arjesta selviytymistä. Esimerkiksi apuvälinerobotit auttaisivat liikuntarajoitteista nousemaan sängystä pyörätuoliin.  Palvelu- ja hoivasektorilla robotit vapauttavat aikaa inhimilliselle hoivalle ja palvelulle sekä mahdollistavat kotona asumisen.

Elämme murrosaikaa. Nyt on jaossa tulevaisuuden tekijöiden paikka.  Suomen etu on olla mukana kehityksen moottorina.  Kyse ei ole vain elinkeinopoliittisesta asiasta, vaan lähes kaikkeen vaikuttavasta toiminnasta.

Onneksi Suomi ei ole täysin ollut tumput suorina. Hallituksen kärkihankkeissa on mukana robotiikka ja sen hyödyntäminen. Robotisaation edistäminen on jo lähtenyt käyntiin alan toimijoiden ja yritysten kautta. Esimerkiksi kulunut viikko on ollut robottiviikko, ja tuulahduksia tulevaisuudesta on saatu nähdä ja kuulla Airo Island ry:n tiloissa.   

Nyt ei riitä, että jotain tehdään ensi vuonna.  Suomelle on saatava robottistrategia heti, eikä huomenna.  Ei sellainen perinteinen strategia, joka on nippupaperia, vaan ajassa elävä toimeenpaneva strategia. Robottitarina, jota rakennetaan yhdessä alan toimijoiden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä käyttäjien kanssa.  Strategiatarinassa on tunnistettava myös alueet, joilla julkinen sektori voi toimia uuden teknologian tulon mahdollistajana.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Robottiviikko on harhauttanut kansanedustajaa.

Suomessa automaatiota ja robotteja on ollut käytössä vuodikymeniä siellä missä niitä on kannattanut käyttää.

Tuo tunnetiloja tunnistava robotti on hömppää:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/204...

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/203...

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207383-vauva...

Konsulttihömppää roboteista:
http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tieteiskirjallisuudessa on pohdittu robotiikan ongelmia jo vuosikymmeniä. Jos pohditaan ajatusvirtaa, jota ovat saaneet aikaan kymmenet merkittävät tieteiskirjailijat, niin lopputulemana Sanna Lauslahti on sekä oikeassa että väärässä.

"Automatisaatio ja robotisaatio ovat Suomelle mahdollisuus saada tuotantoa ja työpaikkoja takaisin."

Tuotantoa toki saadaan, mutta työpaikat eivät tule lisääntymään oleellisesti. Päin vastoin. Robotit tulevat korvaamaan tulevaisuudessa yhä enemmän työtä, jota nyt tehdään ns. käsityönä.

Ensimmäisinä tulevat katoamaan siivous, jätehuolto, kuljetusala jne. Eli alat, joista ei muutoinkaan haluta maksaa mitään vrt. alan palkkaus ammateissa työskenteleville ihmisille.

Teoriatasolla ihmistä ei enää tarvittaisi lainkaan metrossa, junissa tai lentokoneissa. Ihminen on näissä lähinnä turvaamassa robotteja muiden ihmisten typeryyksiltä.

Vuosikymmenen sisällä ihmisiä ei periaatteessa tarvita enää esim. taksinkuljettajina. Ainoana esteenä siinäkin ovat ihmiskuljettajien typeryys. Liikenteessä on liikaa muuttujia. Mutta tilanne muuttuu, kun ihmisiltä kielletään ajaminen.

Tarvitaanko ihmisiä pian enää sotilainakaan?

Sotilaalliseen käyttöön soveltuvia robotteja kehitetään suuremmalla innolla kuin siviilikäyttöisiä. Esim. panssarivaunuissa ei pian tarvita ihmisiä lainkaan.

Terveydenhuolto on ottamassa ensiaskeliaan kohti robotiikkaa. Robotit tekevät jo pieniä leikkauksia kirurgien apuna. Tarvitaanko kirurgeja enää 20-vuoden kuluttua?

Tosiasia on se, että ihmisiä on hieman liikaa robottien maailmassa.

Kaikille ei tule riittämään työtä tai tekemistä.

Se tulee esille tieteiskirjallisuuden maailmassa ja oireita todellisuudesta on jo aistittavissa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Manipulaattorit eivät ole robotteja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Manipulaattorit eivät ole robotteja."

Kiitos Lauri, olet nyt selventänyt termien eroa ahkerasti. Silti manipulaattori tekee sitä samaa mitä ennenkin. En itse näe erityisen tärkeänä sitä, että karsinoidaan populaarisessa keskustelussa robotit ja automaatit omiin kategorioihin. Ei siitä haittaakaan ole ja on hyödyksikin, mutta taustalla on kuitenkin fakta, että pistetään kone tekemään itsekseen ihmisen työtä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #49

Manipulaattori on tavallaan ihmisen käden jatke.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Noinhan se menee. Myöskin robotisaation alto Aasiasta, jos se tulee, tulee vielä korvaamaan puhelin myyjät, kassa myyjät, asiakaspalvelu myyjät, tarjoilijat, kokit, opettajat ja lastenhoitajat. Digitalisaati taas vie tulevaisuuden mm sanomalehti, paino ja posti alalla mutta myös erikoiskaupalta kuten vaatekauppoja ja kirjakappoja joita ei tulevaisuuden katukuvassa enään ole. Digitalisaation uskotaan tekevän lopun myös näytelmäteattereista, elokuvateattereista, musiikkikonserteista sekä kappahalleista, kirpputoreista ja torikaupasta.
Ja mitä Oulun yliopiston tutkimuksiin tulee myös taiteen, kulttuurin ja urheilun aloille on tulevaisuudessa tulossa digitalisaation ryntäys esim huippu jalkapalloilija ta personal trainer voi jo lähitulevaisuudessa robotti taikka lähin kuntosali löytyykin tablet tietokoneeltasi. Tulemme myös näkemään robotti näyttelijöitä sekä tekoälyn maalamia tauluja ja kirjoittamia kirjoja. Oulussa kaiketi myös tutkitaan voisiko robotti tai hakukone korvata myös mm kirurgin, lääkärin ja terveydenhoitajan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Täydellistä sairasta roskaa:

"robotisaation alto Aasiasta, jos se tulee, tulee vielä korvaamaan puhelin myyjät, kassa myyjät, asiakaspalvelu myyjät, asiakaspalvelu myyjät, tarjoilijat, kokit, opettajat ja lastenhoitaja.."

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #31

Itsehämme ihmiskuntana ja yksilöinä päätämme lopulta mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tällähetkellä robotisaatio ja digitalisaatio on ravistamassa työelämää enemmän kuin koskaan aiemmin. Teknologian kehityksen kärkimaita onkin kuluvan vuosikymmenen aikana olleet Japani ja Etelä-Korea josta jatkossa saamme nähdä mitä ihmeellisimpiä vempaimia (älylaitteita) ja kehittyneempiä robotteja. Harmittaahan se että vuosituhannen alussa pohjoismaatkin olivat mukana tuossa kärjessä mutta esim Suomessa Nokian kaaduttua teknillinen kehitys on supistunut näpertelyksi ja pajatoiminnaksi, sentään se tapaus todisti luovan tuhon.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #35

Tuo "ravistus" tapahtuu vain höpökonsulttien julistuksissa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Robotit ja automatisaatio tulevat muuttamaan radikaalisti työelämää seuraavien vuosien aikana. Ne vievät historiaan vanhoja ammatteja, mutta samalla tuovat uusia työpaikkoja, jos osaamme tarttua tilaisuuteen."

Ei ne tule muuttamaan, muutos on tapahtunut nyt jo. Ihmisillä yleensä vain on roboteista, ja varsinkin niistä, hieman harhainen käsitys. Ei robotti ole konemaista kieltä puhuva kahdella jalalla liikkuva ihmistä muistuttava koneolio, tai voihan se sellainenkin olla. Yksi "robotti" kulkee pitkin metsiä ja kaataa puita, MoTo, toinen kasaa elektroniikkaa. Jotkut hitsaa auton koreja, ja kasaavat muita osia autoon, esimerkkejä riittää vaikka kuinka paljon. Sitten kun saataisiin vielä äly ohjaamaan niitä loppujakin toimintoja, ja se on lähitulevaisuutta sekin, tosin sitten tarvittaisiin vielä robotit niiden tuotteiden käyttäjäksi. Ihmiskunnalta voikin sitten viimeinen lihasta koottu asukas "sammuttaa valot".

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Myös robotiikan lisääntymisen myötä, löytyy myös muutakin hyvää kehitettävää, josta hyvä esimerkki tässä:
http://challenge.helsinki.fi/articles/finalistit-j...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Aina löytyy moraaliltaan kyseenalaisia tutkijoita, jotka rahastavat hypehömpällä. Paradoksaalisesti nyt robottien moraalilla.
http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/204...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen valmis,mutta oletko sinä valmis jakamaan hyvinvointia jota tuotetaan lähes äärettömästi ja ilmaiseksi?

Siinäpä miettimistä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kun unohdetaan teollisusrobotit, robotit ovat eritäin kallis ratkaisu ja ihan muuta kuin mitä hypettäjöt kuvittelevat ja uskottekevat.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/204...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei ne ikuisesti kalliita ole.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ymmärtääkseni uusliberaaleista moderni "orja" eli halpatyövoima tulee halvemmaksi kuin mikätahansa robotti, tosin vaihtoehdoista robotti olisi solidaarisempi ja inhimillisempi vaihtoehto

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #24

Se tulee juuri niin kauan halvemmaksi,kun valtio eli muut kansalaiset kustantavat tämän elämistä. Huoli pois,nämä kokoomuksen edustajat pitävät huolen,että tämä sosialismi tulee jatkumaan kauan..vaikka sitten velkaannutettaisiin valtiota oikein kunnolla kuten tähän asti on tehty.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä en ainakaan tulevaisuudessa halua mitään hoivarobottia. Todennäköisesti vanhana ja muistisairaana höppänänä tinttaan robottia turpaan.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Mutta mieluummin kuitenkin robottia kuin ihmistä lättyyn, vai mitä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Antaisin itsekkin ennemmin ihmisen kuin robotin hoivata ja käpälöidä itseäni,. paitsi jos kyseessä on ihmistä tarkempi kirurgirobotti. Jos vanhoina päivinä saisin sellaisen hoivaaja robotin niin sulkisin sen nurkkaan kuin elokuvassa Robot and Frank.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Keskeistä olisi pohtia mistä tulevaisuudessa keksimme jotain rakentavaa tekemistä laajalle työttömien joukolle. Työvoimakustannusten laskemisella ei robotisoinnille pärjää, päin vastoin se jopa hidastaa kehitystä. Samaan aikaan tulee muistaa että syrjäytyneet muodostavat turvallisuusuhan. Tulevaisuus on väestön pikku hiljaa tapahtuvassa supistumisessa kasvuhakuisuuden sijaan sekä jonkin sortin kansalaispalkassa joka tarjoaa mahdollisuuden inhimilliseen elämään työmarkkinoiden ulkopuolellakin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei työttömyys ole seurausta roboteista, vaan ideoiden ja niiden kaupallistamisen puutteesta. Robotit ovat vain eräänlainen olkiukko.

Mutta kun ns. asiantuntijatkin ovat käsitevamnaisia:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/198...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Ei työttömyys ole seurausta roboteista, vaan ideoiden ja niiden kaupallistamisen puutteesta. Robotit ovat vain eräänlainen olkiukko."

Se on vähän miten sen ottaa. Alalla jolle olen koulutuksen saanut 70-luvulla, tosin en päivääkään siitä leipääni tienannut, eli Radio ja TV masentajan kolutus. Kävimme silloin eräässä suomalaisessa TV-tehtaassa opintomatkalla, siellä oli kokoonpanolinjalla pitkä rivi henkilöitä asettamassa komponentteja piirilevylle. No nykyään tuon saman tehtävän suorittaa yksi tietokoneella ohjattava robotti, ja paljon nopeammin sekä tarkemmin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #18

Niin. Mistä murroksesta on siis muka nyt kyse?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #19

Eiköhän se ole se sama murros, joka on ihmiskunnalla ollut aina, eli me olemme eläneet aina teknisen kehityksen huippua, ja tästä on ainoa mahdollinen suunta ollut alaspäin. Varmaan silloinkin kun pyöreä pyörä keksittiin ajateltiin, että tämä on nyt sitä huippua, ja kohta on paluu taas nelikulmaisiin "pyöriin".

Kuinka moni olisi uskonut silloin, kun Nokian "juppikanisteri", eli se ensimmäinen kannettava nmt-450 tuli markkinoille, että muutaman kymmenen vuoden päästä jokaisella koululaisellakin on taskussaan monin verroin tehokkaampi puhelin. Tämä nyt ei ole ehkä robotiikkaa, vaikka sillä nykyisellä puhelimella voikin ohjelmoida vaikka robottia tuolla Ameriikan mantereella täältä Suomesta käsin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Koneet tekivät maanviljelystä tehokkaampaa ja ihmisiä jäi työttömiksi. Paperitehtaat, kemianteollisuus ja vastaavat pyörivät koneiden varassa. Muutamat ihmiset katsovat perään. Jep, eivät ole ROBOTTEJA, mutta koneita. Teollisuuden työtunnit ovat laskeneet vuosikymmeniä joitain hetkellisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Kyse ei ole vain siirroista halpamaihin vaan siitä, että tehdään enemmän vähemmällä.

Väitän, että meidän ihmisten tarpeet eivät kasva samassa suhteessa. Esim. maatalouden tehostuminen ei ole lisännyt syömistä kuin tiettyyn pisteeseen (siihen kun nälkä loppuu). Toki ihmisten vaatimustaso on kasvanut (haluan tänään sushia, pettuleipä ei kelpaa) ja se työllistää, mutta automaatio "vaanii" sielläkin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos työlle ei ole mhdollisuutta pitäisi keksiä vaihtoehtoinen tapa työttömille pystyä osallistumaan yhteikuntaan (työn murros). Ensiaskeli varmaan on kevyt yrittäjyys kuten laskutus (odeal), freelanser tai osuuskuntatoiminta. Seuraavaksi varmaan olisi harrastusmainen käsityöläisyys sekä urheilu, taide ja kulttuuri toiminta kunnes nekin törmäävät digitalisaation, robotisaation sekä automatisaation sudenkuoppiin. Sen jälkeen pitääkin keksiä ihmisille uutta vapaa-ajan tekemistä (harrastuksia, liikuntalajeja, elämyksiä jne). Yksi työn murtosta tukeva muutos olisi perustulon hybäksymineb ja onnistuminen.

Jyrki Paldán

Robotiikka sinänsä on ollut olemassa jo iät ja ajat, ja vaikka vauvanaskelin edetäänkin parempaan suuntaan esimerkiksi robottien motoriikassa, hienomekaniikassa, valmistusmenetelmissä ja materiaaleissa, se todellinen mullistus kuplii siellä tekoälyn puolella.

Kielitaitoisille mielenkiintoista, joskin hyvin pitkälti spekulatiivista, pohdintaa aiheeseen liittyen:

http://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intellige...
http://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intellige...

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Vääjäämättä kuljemme kohti robotisoitua tuotantoa. Suuri harppaus lienee juuri tapahtumassa.

Kuuntelin äskettäin erään globaalin yrityksen suomalaisen tehtaanjohtajan lausuntoa, jossa hän erittäin iloisena kertoi tehtyjen investointien vuoksi nyt erään koko tuotantolinjan olevan automatisoitu. 12 työntekijää oli voitu vähentää. Tuo toteutunut automaatioinvestointi on hyvin tyypillinen nykyisin.

Tuotannon omistajalle teoreettisesti ideaali tehdas on tehdas, jossa ei yksikään ihminen työskentele. Sitä kohti tietenkin pyritään.

Seurauksia em. kehityksestä on monia. Palkkatulon osuus yhteiskunnan tulonmuodostuksessa tulee entisestään kiihtyvällä vauhdilla vähenemään. Sen seurauksena yhteiskunnan verotulot tuolta osin vähenevät ja velvoitteita siirtyy enenevissä määrin yhteiskunnalle erilaisten toimeentulotukijärjestelmien muodossa. Tietenkin samalla ostovoima em. tehtaan tuotteille vähenee.

Kyse onkin siitä, että juuri nyt robotisaatio etenee nopeammin kuin yhteiskuntien kehitys / kyky siirtyä uuteen aikakauteen. Nykyisen kaltaisessa talousjärjestelmässä pitkälle viety, ihmistyövoimaa vapauttava koneiden automaatio ei toimi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Suomssa on ollut robotisoitua tuotantoa jo pitkään. Mitään murrosta ei ole kuin hömppäkonsulttien puheissa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuo ideaali on levinnyt palvelualoille esim postissa, sairaaloissa, kouluissa, kirjastoissa, kaupoissa, partureissa, kahviloissa tai ravintoloissa ihanne olisi jos niissä ei työskentelisi yhtään ihmistä.

Kuvittele että menisit Kymmenen vuoden päästä syömään Rossoon (jos sinulla sattuu olemaan varaa). Ovella sinua tervehtii robottiportsari joka automaattisesti riisuu takkisi. Sitten sinut tulee ohjaamaan vapaasee päytään robotti tarjoilija joka lähettää digitaaliselta menulta valitsemasi aterian tiedot langattomasti robottikokille. Tämän jälkeen robottitarjoilija kertaa sinulle vielä ravintolaetiketin ja ehdottaa talon viiniä. Viinin on valmistanut Etelä ranskassa samalla viikolla robotti ja sen on poiminut sekä kastellut robotti. Pian Robittitarjoilija 3D tulostaa sinulle alkupalat kiruhtaa hakemaan robottikokin valmistaman aterian noutoautomaatista. Bon a petit. Vielä lähtiessäsi robotti tarjoilija saattaa sinut kädestä ulos ja robotti portsari puked takkisi takaisin päälle. Illallisen jälkeen sinut noutaa automaattisesti robottiauto jottei jalkasi rasittuis kävelystä ja kuljettaa sinut takaisi robotein varustettuun asuntoosi jossa istahdat rankan päivän jälkeen robotti nojatuolille katsomaan älytelevisiosta jalkapallorobottien ottelua.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Juuri näin on kuviteltu jo 1950 luvulla. Todellisuudessa nykyiset robotit ovat hyvin samanlaisia kuin silloiset teollisuusrobotit, ainoastaan ohjausjärjestelmien toteutustekniikat ovat kehittyneet. Robotit ovat edelleen yhtä tyhmiä ja kykenevät tekemään vain sitä, mihin ne on ohjelmoitu tai opetettu. Ongelma on nk. "dimensionaalisuuden kirous", eli se, että reaaliaikaisen ohjaussuunnitelman tekeminen havaitun suuridimensioisen tilan perusteella vaatii monimutkaisia laskennallisia menetelmiä ja aivan liikaa laskentakapasiteettia, joten ohjelmoijan on käytännössä ratkaistava itse kutakin tilaa vastaavat ohjaukset ja opetettava ne robotille. Tämä tietenkin rajoittaa valtavasti robotin kykyä toimia ennalta tuntemattomissa tilanteissa.

Toisaalta robotit ovat teknisiä järjestelmiä, jotka vaativat lähes jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa. On toistaiseksi aivan turhaa scifiä kuvitella, että robotit pystyisivät lisääntymään itsenäisesti ja opettamaan toinen toisiaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #29

Heitinkin asioita jotka kymmenen vuoden sisällä olisivat totta esim Japanissa on jo käytössä kokki ja tarjoilurobotteja, google viimeistelee robottiautoa sekä Oulun yliopistossa kehitelään urheilevaa ja kuntoilevaa robottia. Yhdysvalloissa on sensijaan kehitelty jo pitkään maatalousropotteja ja esim navetoista löytyykin jo lypsy- ja ruokinta-automaatteja. Olipa jossakin myös että laatuviiniä oli onnistuttu valmistamaan vajaassa viikossa. Älytelevisio ja robotti imurit ovat jo arkipäivää joten miksi ei pian älykäs automaattinen robottinojatuolikin. Samoin on tätäpäivää että ravintoloiden ateriatilaus menee tablet laitteelta keittiön tietokoneelle.

Olisi tuohon toki voinut lisätä etämaksun, sillä Ruotsissa on onnistuttu suorittamaan maksutapahtuma käteen asennetulla sirulla.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

" Viinin on valmistanut Etelä ranskassa samalla viikolla robotti ja sen on poiminut sekä kastellut robotti. "

Viinin on valmistanut kone ravintolan takahuoneessa tilauksesi jälkeen. ;)

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Miksei vaan vaihdeta alkuperäiseen tekstiin sanan "robotti" tilalle sana "maahanmuuttaja". Voisin kyseisenlaisen tekstin kuvitella tulevan minkä tahansa poliitikon suusta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mistäs näille maahanmuuttajille sekä pakolaisille töitä kun digitalisaatio ja robotisaati jyllä. Ei auta kuin kotouttaa heitä sekä sytjäytyviä nuoria mm liikunnalla, urheilulla ja muulla harrastetoiminnalla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Materiaalin ohjauksessa ja tuotannossa robotiikka on arkipäivää. On ollut sitä jo pitkään. ( Esim. Korkeavarastot, automaattiset hitsauslinjat jne. ) Varmaa on, että ihmisen osuus työnteossa pienenee edelleen, näin on jo käynyt, eikä kehityksen suunta taida siitä muuttua. Entistä vähemmän töitä ja niitä on jakamassa entistä enemmän väkeä.

Tämä kehitys toimii toisaalta myös kotimaisen teollisuuden pelastajana, koska näin alitetaan halpatyövoiman kustannukset. Työstä vapautuneet jäävät kuitenkin yhteiskunnan elätettäväksi, koska työpaikkojen määrä ei kasva. Ei millään alalla.

Samaan aikaan päät täristen ulistaan työvoimapulasta, joka ihan justkohta on täällä. Tästä nimenomaan Kokkarit ovat jaksaneet jauhaa. taitaa olla vaan kova hinku saada äkkiä orjatyövoimaa kehiin korvaamaan nykyiset työntekijät ? Senkö takia rajojakin pidetään levällään ?

BTW.Minkälaista on meidän ministerien osaaminen ihan yksinkertaisissa asioissa ?

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Onpa mukava nähdä (edes yhden?) kansanedustajan puhuvan tästä tärkeästä asiasta. Vielä kun tässä olisi jotain konkreettisia ehdotuksia tai ajatuksia. Laitetaanko ropoteille vero, jotta niistä tulee yhtä kalliita kuin ihmisistä? Jos ei, mitä tehdään työttömiksi jääville ihmismassoille? Kehotetaanko syntyvyyden alhaisena pitämiseen? Kannustetaanko siihen jotenkin?

Tässä on samoja asioita käsittelevä minidokumentti Humans need not apply. Hyvä, radikaali silmienavaaja ja keskustelunherättäjä.

Kannattaa katsoa ja pohtia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Asiaa ymmärtämätön kansanedustaja jakelee asiaa ymmärtämättömän konsultin robotiikkaviikolla levittämää harhatietoa ...

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202...

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Tjaah, en oikein tiedä, mihin viittaat, eihän edustaja tässä kirjoituksessaan sano oikein mitään.

Äänestyskoneesta tuli mieleen nämä nykyiset vaalikoneet, joita Zef.fi tehtailee. Nehän ovat (muun muassa) politiikkarobotteja mitä suurimmassa määrin. Nappia ne eivät vielä saa painaa, mutta eipä sitä tiedä, mitä tulevaisuus tuo...

Myöskin koneelle siirrettävästä poliittisesta vallasta tulee mieleen tämä klassikkopelin eräs loppuratkaisu, jossa tekoäly alkaa hallita verkottunutta maapalloa. Ihan hyviä perusteita se tässä esittää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #44

Käytät robotti-termiä harhaisesti.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Gröhn: Tiedätkö, onko tutkittu, että voiko hype suunnata investointeja enemmän hypetettävän asian tutkimukseen ja kehitykseen ja sitä kautta teknologian kehityksen ja kaupallistamisen nopeutumiseen? Jos ei ole tutkittu, niin mitä arvelet itse?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #46

Ihmisillä on harhainen kuva tekoälyn mahdollisuuksista ja he liittävät tuon harhan robottien mahdollisuuksiin. Harhaa tuetaan singulariteettikuvitelmalla, joka perustuu virheelliseen käsitykseen siitä, että määrä muka muuttuisi laaduksi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tulevaisuudessa useimmat tavarat valmistetaan ja kuljetetaan tarvitsijalle ilman ihmistyötä. Ihminen lähinnä valvoo prosessia, jota sitäkin pyritään automatisoimaan mutta myös tekemään prosessista varmempi, jottei valvontaa tarvita. Sama pätee huoltamiseen.

Se, että tähän saakka on jatkuvasti syntynyt entisten rinnalle uusia töitä ei ole tae tulevasta.

Jos työt käyvät vähiin, kuten näyttää, mitä sitten teemme? Soitamme kitaraa leirinuotiolla?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuollainen TULEVAISUUDESSA on tyhjää puhetta, kun aikajänne voi olla mitä tahansa.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Lauri Gröhn tuntuu olevan hyvin ylimielinen kaikkea keskuskustelua kohtaan ja varsinkin tätä aihetta. Argumentointi luokkaa: "Kaikki vain konsulttien hömppää." Rakentavaa? Fiksua?

Ei ole kovin mielekästä keskustella mielenkiintoisesta aiheesta, jos yksi "keskustelija" tyrmää kaikki uskolla omaan, jumalalliseen ylivertaisuuteen.

Vaikka kaikki on Gröhnille vain hömppää, odottaisin edes analyysiä faktapohjalta hömppäväitteiden perusteluiksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuollainen TULEVAISUUDESSA on tyhjää puhetta, kun aikajänne voi olla mitä tahansa. 50 vuotta? 100 vuotta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Riippuu paljon roboteista ja "valtaus alueista. Osa roboteista ynnä muusta teknologiasta on jo arkipäivää kuten robottipölynimurit, joillan aika väli on vidlä 5-30 vuotta (esim robottilennokki), joilain 20-40 (esim robottiauto) ja joillain 50-100 vuotta (esim androidi). Lisäksi 3D tulostu kehittyy eteenpäin kokoajan ja jälki on aina parempaa esim villillä veikkauksella 15-17 vuoden päästä Helsingin keskuskirjastoon (valmistunee 2017-2022) hankittava tulostuslaite tulee olemaan jo vanhentunut ja kömpelö.

Toimituksen poiminnat