Sanna Lauslahti Ajatuksia eduskunnasta ja ruohonjuuritasolta

Ukrainan kriisi ja Suomi

Ukrainan tapahtumat pääsivät yllättämään. Oikeastaan suurin yllätys oli, kuinka helposti Krimin alue otettiin lähes huomaamatta tosiasiassa Venäjän haltuun. Sitä suurempi yllätys on ollut Venäjän selkeä valmistautuminen mahdolliseen sotaan ja eilinen ”uhkaus” aloittaa hyökkäys, elleivät Ukrainan raja-asemat antaudu tiistain aamuviiteen mennessä. Oli uhkaus todellinen tai ei, se kertoo tilanteen herkkyydestä ja vakavuudesta. Ja tilanne jatkuu edelleen erittäin sytytysherkkänä.

Ukrainan kriisi koskettaa meitä täällä Suomessa, halusimme tai emme. Kyse on yhteisen EU:mme ja naapurimme Venäjän välisestä valtataistelusta.  Kiistan vaikutukset ovat meille moninaiset niin taloudellisesti kuin turvallisuuspoliittisesti. Eikä Ukraina ole kuin lyhyen lentomatkan päässä Suomesta.  EU:n ja länsimaiden keinovalikoima on ollut pitkälti diplomaattisilla alueilla. Seuraavaksi edessä saattavat olla taloudelliset pakotteet.

Mitä tapahtuisi, jos taloudelliset pakotteet otettaisiin käyttöön? Mitä se tarkoittaisi Suomen näkökulmasta? Pakotteet eivät jäisi ilman vastatoimia. Venäjä on suurena maana monien avainhyödykkeiden osalta varsin omavarainen. Eniten menetettävää on hyvinvoivalla ylemmällä keskiluokalla ja oligarkeilla, joiden omaisuuden arvo ja elintaso kokisivat nopeasti heikennyksiä. Osin arvailujen varassa on, millaisia paineita tämä seikka luo Venäjän johdolle ja missä määrin johto joutuu ottamaan sen huomioon.

Yksi uhkatekijä Suomen näkökulmasta on, että Venäjä katkaisee kaasun, öljyn ja sähkön tuonnin vastatoimena talouspakotteille. Mitä kaikkea tämä merkitsisi meille? Esimerkiksi jos kriisi jatkuisi pidempään ja joulu- helmikuun aikana olisivat kovat pakkaset. Kotitalouksien ja elinkeinoelämän käyttämän sähkön hinta nousisi pilviin, ja olisi suuri riski, että sähköä ei riittäisi kotien lämmitykseen ja arkitoimintoihin. Entä sitten öljy, jonka voimin koko Suomi liikkuu joka päivä? Öljyn hinta nousisi saatavuuden rajoittamisen myötä. Ja jos emme saisi ostettua nopeammin muualta, liikennepolttoaineet ja lämmitysöljy olisivat kortilla. Jo näiden kahden arkielämän perushyödykkeen rajoitteet vaikuttaisivat meidän kaikkien elämään. Horjuva taloutemme voisi romahtaa täysin.

Kokonaan oma kokonaisuutensa on suomalaisen liike-elämän omistukset ja niiden kohtalo Venäjällä. Monet yhtiöt ovat tehneet itänaapuriin valtavia investointeja. Levottomuus niiden kohtalosta on näkynyt jo pörssikursseissa. Kriisi tulee jättämään jälkensä. Maailma ei ole entisellään Ukrainan kriisin jälkeen. Luottamuksen rakentaminen vie oman aikansa.

Emme voi ennustaa, millaisia henkilöitä suurvaltojen johdossa tulee olemaan. Meidän tulee olla aina varautuneita pahan päivän varalle. Toivo elää, että kriisin ratkaisu olisi rauhanomainen ja yhteisesti löydettävissä ilman pakotteisiin saati sotaan joutumista. Suomen tulee arvioida uudessa valossa puolustuspolitiikkaansa ja myös omavaraisuuttamme perushyödykkeistä kuten energiasta ja ruuasta. Miten vähennämme tuontiriippuvuuttamme näissä tuotteissa? Se tarkoittaa sähkötuotannon kotimaisuusasteen nostamista. Se tarkoittaa riittävää omavaraisuutta elintarvikkeissa. Se tarkoittaa öljyriippuvuuden vähentämistä muun muassa lämmityksessä ja liikennepolttoaineissa.

Sähköntuotannossa kotimaisuusasteen lisääminen tarkoittaa ennen kaikkea vesi- ja ydinvoiman osuuden lisäämistä. Myös turpeen ja puupolttoaineen käyttöä on järkevää edistää. Fortumin olisi pitänyt saada lupa uudelle ydinvoimalalle. Tämä asia voidaan vielä hoitaa. Vesivoimaloiden tehoja on nostettava, ja lisäksi annettava mahdollisuus rakentaa uusia monitoimialtaita paikkoihin, joissa niistä on muutakin hyötyä esimerkiksi tulvasuojelun näkökulmasta. Turpeenoton lupaprosessit pitää saada vetämään. Liikenteen polttoaineratkaisuissa voidaan hyvin kysyä, onko teknologianeutraliteetti todella koskematon periaate vai voitaisiinko ottaa tietoinen, strateginen etunoja kotimaisen biokaasun ja suoraan verkosta ladattavien sähköautojen osuuden kasvattamisessa.  

Lopuksi on nostettava esille turvallisuuspolitiikka, jonka ytimessä on edelleen sotilaallinen maanpuolustus. Suomen puolustusvoimien päätehtävänä on maamme alueellisen koskemattomuuden turvaaminen ja suomalaisten suojaaminen ulkopuoliselta hyökkääjältä. Vuonna 2011 päätetty Ottawan sopimukseen liittyminen oli suuri virhe. Jos kaikkia jalkaväkimiinoja ei ole ehditty vielä tuhota, pitäisi jäljellä olevat varastot säästää. Lisäksi on tutkittava kaikki varteenotettavat mahdollisuudet saada tarvittaessa ulkopuolista apua, jos maamme joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kappalejako kuntoon, eihän tuota muuten jaksa kukaan lukea.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Onhan kirjoituksessa selvä kappalejako! Ja teksti on myöskin asiallista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kirjoitus yhteen pötköön näyttää jopa omia ajoittaisia mammuttikirjoituksiani pahemmalta......

"Lisäksi on tutkittava kaikki varteenotettavat mahdollisuudet saada tarvittaessa ulkopuolista apua, jos maamme joutuu hyökkäyksen kohteeksi."

No tuossa ollaan samaa mieltä. Jalkaväkimiinoistakin ilmeisesti samaa mieltä. Se väite että Ukraina olisi mullistanut asioita jotenkin... ei kai se nyt mullistanut asioita muille kuin aikaisemmin täysin naiiveille ihmisille?

Käyttäjän sa1na kuva
Sanna Lauslahti

Anteeksi lukijoille Ipadi ei suostunut yhteistyöhön, ja kappaleet eivät vain menneet vaikka kuin yritin..kohta kappaleet kohdallaan...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen
Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Vähän muutakin:" Oikeastaan suurin yllätys oli,...Sitä suurempi yllätys on ollut...
Koeta nyt päättää, vai tekikö tässäkin Ipadi KTM:lle temput.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava kirjoitus, mutta tämä jäi vähän ihmetyttämään: "Yksi uhkatekijä Suomen näkökulmasta on, että Venäjä katkaisee kaasun, öljyn ja sähkön tuonnin vastatoimena talouspakotteille. Mitä kaikkea tämä merkitsisi meille? Esimerkiksi jos kriisi jatkuisi pidempään ja joulu- helmikuun aikana olisivat kovat pakkaset. Kotitalouksien ja elinkeinoelämän käyttämän sähkön hinta nousisi pilviin, ja olisi suuri riski, että sähköä ei riittäisi kotien lämmitykseen ja arkitoimintoihin."

Olen asiantuntijoiden puheista ymmärtänyt, että Venäjän tuontisähköllä ei ole Suomen markkinoiden kannalta ratkaisevaa merkitystä. Sama määrä voidaan tietääkseni tuoda lännestä, kun tuoda pitää.

Käyttäjän sa1na kuva
Sanna Lauslahti

Markku, lisäydinvoimaa on perusteltu juuri tuontiriippuvuuden vähentämisellä. Tuontiriippuvuutta meillä on kovina pakkaspäivinä. Alla on linkki Energiateollisuuden kommentteihin tämän vuoden pakkaspäivien aikana

http://yle.fi/uutiset/suomi_entista_riippuvaisempi...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sanna, luulenpa, että aika moni - ehkä jopa joku ydinvoiman vastustajakin - toivoo, että Olkiluotoon tekeillä oleva Suomen viides reaktori saataisiin lähitulevaisuudessa toimintakuntoon. Se hanke on ollut vaan niin pitkä kuin leveäkin ja on sikäli heikentänyt meidän potentiaalista energiaomavaraisuuttamme sähkön osalta.

Tuontirippuuvutta on talven kulutuspiikeissä, mutta se ei ole kuitenkaan ihan sama asia kuin Venäjä-riippuvuus. Arvelin tuossa, että maalasit aika voimakkaan kuvan tilanteesta.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #25

Menemättä yksityiskohtiin Ukraina on ajatunut suurvaltapolitiikan keskustaan. Kyse ei ole siis hyvästä ja pahasta vaan useasta pahasta. CNN verkkosivuilla todettiin vastauksen syyllisyyskysymyksiin riippuvan siitä keltä kysyy. Kyse on siis pohjimmiltaan mielipiteistä ja näkemyksistä, jopa motiiveista. Jos Suomessa Niinistö suistettaisiin vallasta äärioikeiston toimesta ja salamurhaajat ampuisivat äärioikeiston mielenosoittajia joita EU tukee, niin luultavasti Venäjä antaisi Niinistölle tukea jos hänellä olisi hyvät suhteet heidän (venäjän) vallanpitäjiin ja alueen venäläis-suomalaiset kannattaisivat häntä. Varsinkin jos Suomen ulkopolitiikka uhkaisi muuttua puolalais-liettualaiseksi.

Mahdolliset ulkovaltojen talouspakotteet puolin ja toisin Venäjän kanssa vaikuttavat voimakkaasti Suomeen. Jo pelkkä Nokian romahdus ajoi Suomen talouden miinukselle. Vähättelemättä Nokiaa, Venäjän merkitys on suurempi.
Öljyn ja kaasun tulo ei meille katkea, jos emme itse sitä halua. Niinistö jo totesi ettei asia ole meidän.

Se ettei osteta halvempaa venäläissähköä vaan rakennetaan kalliimpaa ranskalaista on lähinnä tragedia jossa ei ole voittajia. Se oli jo tilattaessa tiedossa joillakin tahoilla. Suomesta ei tule sähkön viennin suurmaata. Me olemme pientuottajia sielultamme, takerrumme pieneen. Viides reaktori valmistuu vain rahalla. Nyt on epäselvää kuka maksaa puuttuvat miljardit ennenkuin saadaan edullista ydinvoimaa. Kyselin aikanaan miten 7 miljardilla saa halpaa?

Luultavin uhkakuva on se että rahoittajat lopettavat Suomen rahoittamisen tai lainamme muuttuvat ns. riskilainoiksi kovalla korolla. Siitä seuraa yhteiskuntamme romahdus ilman yhtään laukausta. Se on meille Ukrainaa isompi juttu. Jokainen isku Venäjää vasten voi vähentää meillä kysyntää.
Tästä voisi maalata minusta vielä isomman kuvan. Keitä me olemme ja mihin me haluamme kuulua. Ja mihin kannattaa kuulua. Kuka ostaa suomalaista tuotetta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #25

Miten uusi ydinvoimala vähentää tuontiriippuvuutta? Onko Suomessa muka tarpeeksi raaka-ainetta tuon voimalan käyttämiseen?

Voisitko hieman avata tätä?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Öljy lienee se suurin ongelma ja jossakin määrin kaasu.
Oliko niin että 70% Suomen öljystä tulee Venäjältä ja Venäjän kaasu muodostaa 8% kokonaisenergian määrästä?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eilen Fingridin eräs johtaja sanoi televisiossa Venäjän tuontisähkön olevan vain 5%.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Fingridin sivuostoja muutaman vuoden seuranneena vaikutelmaksi on jäänyt, että pääosa ( 1 - 2 Fennovoiman ydinvoiman tehosta, n. 1 000 - 2 000 MW ) tuontisähköstä tulee Ruotsin puolelta. Venäjältä tulee yleensä noin 100 - 500 Mw teholla ja hetkellisen maksimituontitehon ollessa n. 900 Mw. Ilmeisesti on niin, että johdot eivät suurempia tehoja kestä.

Ruotsillahan on mm. yli kolminkertaisesti ydinsähkökapasiteettia Suomeen verrattuna, vaikka Ruotisin piti luopua ydinsähkön tuotannosta jo 1980 -luvun alkupuolella.

Pohjoismaista sähkön tuotannon on-line tilannetta voi tarkastella oheisesta havainnollisesta Fingridin linkistä:
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...

Se lienee varmaa, että Ukrainan kriisin kiristyessä öljyn ja kaasun hintoihin kohdistuu painetta. Tähän tietenkin vaikuttaa toisaalta myös OPEC:n hintapolitiikka. Oma tekijä tässä pelissä on tietenkin Venäjän öljy ja kaasutulojen pieneneminen. Kauanko Venäjän vararahastot riittävät öljy- ja kaasutulojen vähenemistä ?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaasun ja öljyn tuonnin katkaisu Venäjältä olisi tervetullut toimenpide maallemme. Joutuisimme huomaamaan, että olemme omavaraisia metsinemme, riippumattomia energian tuonnista.

Eero Mattila

Juuri näin. Ukrainan kriisi toivon mukaan herättää edes jonkun arkadianmäellä ajattelemaan. Maailma ei ole muuttunut miksikään. Suomen pitää tehdä itsenäisesti omat kansalliset päätökset - kotoinen energia ja sen hyödyntämisen kehittäminen on tässä avainasemassa!

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Voitaisiin aloittaa vaikka siitä että tehtäisiin Helsingin energian tarve kotimaisin eväin. Tuotannon logistiikan rakentaminen olisi aloitettava siitä että järvi suomen alueelta voitaisiin tuoda ympärivuotisesti oman maan vesiteitten ja niille innovoitujen laivojen kanssa niin turvetta kuin energiapuuta hakkeena Helsinkiin. Turve ja enenergia puuta olisi täysin riittävästi ja taloudellisesti saatavisssa ongelma on vaan ollut poliittinen. Toivotaan että esim. vaikka juuri nimitetty lvm:n ja eduskunnan yhteinen parlamentaarinen vayläkomitea ottaa tämän haasteen itselleen...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Omavaraisuuteen tosiaan pitäisi panostaa reilusti nykyistä enemmän... ei pelkästään sotilaallisten kriisejen takia, vaan ihan muistakin järkisyistä. Vähänkin isompi globaali tilanne, niin sitä omavaraisuutta tosiaankin kaivataan. Myös ruuan suhteen on turha täysin luottaa että "aina sitä jostain saa ostettua". Siinä mielessä maataloustuillekin yms. on olemassa omat perusteensa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kirjoittaja varmaan tarkoittaa sitä, että Venäjä katkaisisi kaasun etc viennin eikä "tuonnin".

Sähkön tuonnista Venäjältä ei ole väliä, mutta kahdeksan prosenttia Suomen energiankulutuksesta on maakaasua, ja Se tulee kaikki Venäjältä. Yhdysvalloissa Kokoomuksen puoluetoverit, republikaaniset senaattorit ovat kuluneella viikolla tehneet lakialoitteita, joiden mukaan vientilupien myöntämistä maakaasun viennille Yhdysvalloista Ukrainaan ja EU-maihin pitäisi nopeuttaa. Näin voitaisiin tasapainottaa Venäjän mahdollisia vastapakotteita. Kaadun vienti, export, on Yhdysvalloissa luvanvaraista.

Pakotteiden mahdollisista haitoista,niitä suhteettomasti dramatisoimatta, ollaan tietoisia. Ongelmiin on ratkaisuja, mutta kaikissa ratkaisuissa on taas omat haittapuolensa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lauslahti kirjoittaa:

"Vuonna 2011 päätetty Ottawan sopimukseen liittyminen oli suuri virhe. Jos kaikkia jalkaväkimiinoja ei ole ehditty vielä tuhota, pitäisi jäljellä olevat varastot säästää."

Jalkaväkimiinat olisivatkin varmasti pysäyttäneet venäläiset helikopterit siellä Krimillä.

Mitäs jos siellä eduskunnassa satsaisitte rahaa ihan kunnolliseen ja uuteen puolustuskalustoon, sen sijaan että keskitytte joihinkin köyhän miehen sissiaseisiin, joilla ei ole ollut juuri mitään merkitystä konflikteissa pariinkymmeneen vuoteen.

Seppo Hildén

Ootko Jussi käynyt ollenkaan armeijaa, kun noin älyttömästi kommentoit jalkaväkimiinoista. Minä epäilen että olet sivari, Ei kukaan armeija käynyt todellakaan väittäisi että jalkaväkimiinat ovat vanhentuneita aseita .

Sitä ne eivät ole sotilaskäÿtössä koskaan.

Ihan mielenkiinnosta, oletko saanut vapautuksen armeijankäynnistä vai oletko sivari?

Laitan tyhmän kommenttisi siihen piikkiin, että ole sivari, etkä tiedä armeijan toimintavavoista mitään.

Mutta jos olet käynyt Suomen armeijan, koulutuksesi on mennyt hukkaan.

Valitettavasti.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kyllä ne taistelijat jossakin vaiheessa jalkautuvat niistä helikoptereista, kuten myös kuorma-autoista ja panssaroiduista kuljetusajoneuvoista. Jos sitten jollakin alueella on miinavaara, niin se kummasti rauhoittaa reipasta etenemistä. Niin vanhanaikaisia, yksinkertaisia ja halpoja kuin jalkaväkiminat ovat ( sakara + sytytin+ porapanos < 1 € ).

Jalkaväkimiinojen liikettä rauhoittavasta vaikutuksesta jalan liikkuvan joukon etenemiseen voi kysellä esimerkiksi suomalaisilta Golanilla , Siinailla tai Balkanilla palvelleilta rauhanturvaajilta. Sellaista miinan räjähdyksen kestävää maastojalkinetta kun ei vielä ole osattu kehittää.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Toisaalta Krimillä nähtiin, että siellä mentiin suoraan kohteeseen.Ja suoraan asutuskeskuksiin. Meritse ja helikoptereilla.

Miinojen hyöty olisi ollut aika vähäinen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #32

Paitsi, jos juttu jatkuu , ja ruoka,vesi, paukut ja muu materiaali alkaa käymään vähiiin. Jostakin täytyy saada jotakin kautta täydennyksiä. Moni sotapäällikkö on kironnut huoltopäällikköään, kun tämä on tuonut esiin inhottavia tosiasioita.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #32

Krimin operaatiosta nyt ei kannata vielä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Katsotaan nyt kuinka logistiikka siinä operaatiossa alkaa pelaamaan.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Kun Seppo Hildén nyt kyseli jotakin, laitan piruuttani linkin tähän.
http://www.suomentietokirjailijat.fi/hae-asiantunt...

Sotatutkijalta pitää kysyä ihan ensimmäiseksi, onko hän käynyt armeijan?

Seppo Hildén

Marja, Jalonen ei ole sotatutkija, vaan hän on kirjoittanut sotilaselämänkertoja. Sillä taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko kyseisten elämänkertojen kirjoittaja itse käynyt armeija. Kuvailen minäkin kirjoissani paljon kirkkoja, mutta en minä kuitenkaan mihinkään kirkkoon kuulu.

Joskus -tai sanotaan nyt melkein aina- en kyllä ymmärrä tuota naisten logiikkaa.

Minun mielestäni Jussi Jalonen totesi täysin asiantuntemattomasti, että jalkaväkimiinat ovat vanhentuneita aseita. Mielestäni oli varsin luonnollista silloin kysyä, onko hän itse käynyt ollenkaan armeijaa.

Eipä ole vastausta puoleen tai toiseen kuulunut. Siitäkin voi jo jotain johtopäätöksiä asian suhteen vetää.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #89

- Elämäkerta, eikä elämäNkerta.

Kyllä sotia voi tarkastella eri näkökulmista riippumatta siitä onko käynyt SA Intin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Oikeastaan suurin yllätys oli, kuinka helposti Krimin alue otettiin lähes huomaamatta tosiasiassa Venäjän haltuun. Sitä suurempi yllätys on ollut Venäjän selkeä valmistautuminen mahdolliseen sotaan ja eilinen ”uhkaus” aloittaa hyökkäys, elleivät Ukrainan raja-asemat antaudu tiistain aamuviiteen mennessä."

Tuo kaikkihan vain kertoo siitä, että operaatiota oli valmisteltu etukäteen pitkään ja huolellisesti. Hyökkäysuhka on röyhkeintä mitä Euroopassa on kuultu sitten kylmän sodan päättymisen.

Eikö kansanedustajaa ole vielä maanpuolustuskurssitettu? Nyt ollaan maaliskuussa, kyllä joulukuuhun mennessä sentään pitäisi löytyä korvaava tuonti öljylle ja kaasustakin voitaneen siirtyä muuhun energiaan monessa käytössä. Sähkön tuonnista Venäjän osuus on tuoreen uutisen mukaan vain 5 %.

Suomalaiset yritykset ovat ottaneet tietoisen riskin Venäjälle investoidessaan -- valitettavasti se saattaa realisoitua tällaisissa oloissa; Putinhan taisi jo viitata ulkomaisen omaisuuden takavarikointiin.

Pääministeripuolue on keskeisessä vastuussa Suomen maanpuolustuksesta ja sen lyhytnäköisistä leikkauksista. Ennen kaikkea hallituspuolueet voivat korjata itse tekemänsä poliittiset virheet. Puolustusvoimat kyllä tietää tasan tarkkaan, mihin kannattaa seuraavaksi panostaa jos määrärahoja järjestyy.

Ottawan sopimukseen liittyminen merkitsi tien raivaamista maahantunkeutujalle, jotta hyökkääjän liike nopeutuisi ja puolustautuvien suomalaisten tappiot kasvaisivat -- tällaiseen sabotaasiin ei ulkoinen vihollinen pysty.

Jos huomataan, että politiikassa on tehty virhe, löytyykö silloin peruutusvaihdetta? Maailma ei ole noteeranut millään tavoin Suomen oloa joko Ottawan sopimuksessa tai sen ulkopuolella, mutta vain järjetön luopuu kustannustehokkaasta puolustusaseesta, jalkaväkimiinasta, josta voi olla haittaa vain laittomalle maahan tunkeutujalle, ja yrittää korvata sitä kalliimmilla ja teknisesti monimutkaisemmilla ulkomailta tuotavilla välineillä.

Varteenotettavia mahdollisuuksia saada tarvittaessa ulkopuolista apua, jos maamme joutuu hyökkäyksen kohteeksi, on tasan yksi toimiva ja uskottava - tarvinneeko vääntää rautalangasta, mikä se on?

Kun kirjoittajalla on valtakirjansa nojalla käytettävissään 1/200 Suomen parlamentaarisesta vallasta, kiinnostaisi kuulla, onko sitä valtaa nyt tarkoitus käyttää blogissa todettujen ongelmien ratkaisuun, ja millä tavoin?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomalaiset joskus taistelleet balkanin vuorilla viluissaan, mutta mitä ihmettä me siellä enää teemme? Maailma täynnä heimoristiriitoja ja kohta meiltä pieneltä kansalta loppuu ahtisaaret ja tuomiojat jos kaikkeen osaa otamme.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Onko joku esittänyt, että Suomi lähtisi sinne operoimaan, varsinkin kun emme kuulu Natoon. Mutta miten on, jos naapurin politiikka jatkaa määrätietoista kulkuaan, niin kuka on seuraava vuorossaan heidän naapureistaan ?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Toivottavasti tilanne laukeaa pikimmin, ja oikeus voittaa, ei härskiys.

Silloin tapahtuneet ovat olleet hyvä muistutus, missä maailmassa oikein elämme, ja minkälaisiin asioihin oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota.
Kriisivalmius, omavaraisuus, johan sähkökatko myrskyllä aina meitä opettaa, saati karhun kuola.

Kun LENR-reaktioita opitaan piakkoin hyödyntämään energiantuotannossa, on tilanne kovin mielenkiintoinen. Nykyisin energiantuotannosta tulonsa saavat valtiot ovat kriisissä, ja uuteen teknologiaan uskoneet valtiot (Ruotsi, Suomi) pärjännevät toivottavasti paremmin.
Avainsanoja Ruotsissa Elforsk ja Suomessa Keksintösäätiö / Etiam Oy / VTT.
Tilanteeseen kannattaa rakentaa edes joitakin skenarioita, ennenkuin tuo poksahtaa silmille.

Tuulivoima on mainio ratkaisu jos mitään muuta ei ole saatavissa, mutta sen tukeminen Pekkarisen rahoituksella on kovin rasittavaa kansantaloudellemme. Näkyvää toki, mm. Ikaalisten mylly on vaikuttava, johan sen tuetusta pyörimisestä ainakin pitää jotakin maksaa.

ps, tableteilla kirjoitus on NIIN vaikeaa että, olisikohan joku bluetooth- näppäimistö eduskunnan hankintojen rajoissa, sellaisen ainakin minä vaatisin.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Luottamukseen perustuva kaupankäynti on sinisilmäistä. Jokainen yhtiö, joka investoi maihin, joissa tilanteet saattavat kärjistyä, on hyvä ottaa huomioon vastuuvakuutuksin. Oletan näin myös tapahtuneen.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Valtiosopimus 63/1992 ja tosiasioiden tunnustaminen"
http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162392-val...

Voisi se sosialisti Tuomiojakin pohtia hieman - ulkoministeri, kun on - omia edesottamuksiaan sen valossa, mitä toinen sosialisti, Mauno Koivisto, aikanaan jätti perinnöksemme.

Mutta ehkä näiden sosialistien tarkoitus onkin sössiä maamme ja kansamme etu oikein kunnolla.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No kyllä, vaikka poliittisesti toisella laidalla olenkin, tulee tunnustaa että presidentti Mauno Koivisto, sodan ajan veteraanina, ajoi Suomen määrätietoisesti EU:hun. Siinä tilanteessa, kun ei vielä naapurin kuviot olleet selviä, Koivisto katsoi sen oikean hetken, milloin irtaudumme YYA -sopimuksen kahleista ja siirrymme läntisen Euroopan leiriin. Siinä on presidentti Mauno Koiviston perintö meille nuoremmille. Saas sitten nähdä miten me osaamme tätä perintöosuuttamme hoitaa ?

Puhukoot ruotsalaiset omista solidaarisuusjulistuksistaan mitä haluavat. Montako prikaatia Ruotsi olisi silloin 1990 -luvun alussa ollut valmiina laittamaan Balttian maiden itsenäisyysjulistusten takuuksi, kun samaan aikaan kritisoivat Koivistoa ja Suomea liiallisesta varovaisuudesta ?

Kuka oli muuten se presidentti, joka ilmoitti, että rauhansopimuksen artiklat, pl. ydinaseet, eivät enää sido Suomea ? Ja miksi "sattumalta" Iso-Britannian pääministeri, Margaret Thatcher, hieman ennen em. Koiviston julistusta kävi Suomessa ? Pyydän kommentteja. Erityisesti median silloisilta edustajilta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eikö kansanedustaja luotakaan "yhteisen EU:mme" pitävän huolta provinssistaan? Kaipaatko itsenäistä Suomea?

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Lauslahti:"Mitä tapahtuisi, jos taloudelliset pakotteet otettaisiin käyttöön? Mitä se tarkoittaisi Suomen näkökulmasta? Pakotteet eivät jäisi ilman vastatoimia. Venäjä on suurena maana monien avainhyödykkeiden osalta varsin omavarainen. Eniten menetettävää on hyvinvoivalla ylemmällä keskiluokalla ja oligarkeilla, joiden omaisuuden arvo ja elintaso kokisivat nopeasti heikennyksiä."

Eniten menetettävää kyllä olisi Suomella, jos et sitten tarkoittanut Suomen ylempää keskiluokkaa ja oligarheja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Muutama pilkkutieto Sanna Lauslahti sinullekin ukrainalaisista toimijoista. Saattaa selittää mm. Venäjän asenteita ("yhteisen Eu:mme" asenteesta se tekee entistä oudomman). Kait Venäjälläkin vielä muistetaan 2. maailmansota.

* Ruskeapaita-Maidanin johtaja Dmitri Jarosh (Yarosh) on kansainvälisellä wanted-listalla syytettynä terrorismin lietsomisesta. Jaroshin kaveri on tsetseenimilitanttien johtaja Doku Umarov. Umarov on nimetty terroristiksi. Jarosh on esittänyt Umaroville pyynnön toimia Venäjää vastaan.

(Jarosh kehottaa olemaan varovainen EU-jäsenyyden suhteen koska "Brysselin byrokraattihirviö " tekee "kaikkensa hävittääkseen EU:n jäsenmaiden kansallisen identiteetin". Tätä väkeä EU sitten tukee.)

* Jaroshin poliittinen kumppani. länsimedian "EuroMaidanin komentajaksi" tituleeraama Andriy Parybiu Svoboda-puolueesta (aiemmin Neo-Nazi Social National Party of Ukraine) on Ukrainan uuden hallituksen nimittämänä nyt Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja kansallisen puolustuksen komitean (RNBOU) sihteeri. Kyseinen komitea valvoo puolustusministeriötä, armeijaa, poliisia, tiedustelua ja kansallista turvallisuutta.
Andriy Parybiu oli yksi oranssivallankumouksen johtajia, ja hänen organisaationsa oli länsimaiden rahoittama.
* Uusi syyttäjä on Oleh Makhnitsky Svoboda-puolueesta
* UNA-UNSO:a uudessa hallituksessa edustavat kabinettiministereinä Tetyana Chernovol ja Dmytro Bulatov.
* Yatsenukille läheinen Yegor Sobolev Independence Maidan-ryhmästä on nimitetty "puhdistusryhmään".

Lähteet:

Global Research - Michel Chossudovsky: The U.S. has installed a neo-nazi government in Ukraine
http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed...

RT News: Ukraine nationalist leader calls on ´most wanted´ terrorist Umarov ´to act against Russia´
http://rt.com/news/yarosh-nationalist-address-umar...

---------------------------

* Stepan Bandera Trident-puolueen johtaja on Oleh Tyahnybok. (Bandera oli 2. maailmansodan aikainen ukrainalainen natsijohtaja). Tyahnybok on vaatinut maansa vapauttamista moskoviitti-juutalaismafian kynsistä.
* Tyahnybokin varamies Yuriy Mykhalschyshyn on ajatushautomon nimeltään Joseph Goebbels Political Research Center perustajia
* Tyahnybok löytyy useista valokuvista yhdessä mm. Victoria Nulandin, senaattori John McCainin ja EU:n Catherine Ashtonin ja Stefan Fuelen kanssa

Lähteet:

BBC News - David Stern: Svoboda: The rise of Ukraine´s ultanationalists
http://www.bbc.com/news/magazine-20824693

Ruth Wodak, John E. Richardson: Analysing fascist discourse: Europeaan fascism in discourse and text (s. 241)

-------------------------------

* Israelilaismedian mukaan muita ukrainalaisia toimijoita ovat äärioikeistolaiset ja oikeistolaiset ryhmät Spilna Sprava ja Pravy Sektor, jotka avustivat virastotalojen valtauksissa sekä jakoivat väkijoukoille uusia käännöksiä teoksista Mein Kampf sekä Protocols of the Elders of Zion (jota jotkut sanovat tsaarin Ohranan tuotteeksi - mikä, jos pitää paikkansa, antaa oman pikantin lisänsä tähän soppaan).

Lähteet:

Arutz Sheva - Ari Soffer: Ukraine: Neo-nazi militia leader threatens civil war
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/1...

Haaretz - Anshel Pfeffer: The new dilemma for jews in Ukraine
http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-n...

-----------------------------

KSML:ssa on varsin hyvä, tasapainoinen ja tasapuolinen analyysi Venäjä-Ukraina -asiasta
http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/ukraina-olym...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"(Jarosh kehottaa olemaan varovainen EU-jäsenyyden suhteen koska "Brysselin byrokraattihirviö " tekee "kaikkensa hävittääkseen EU:n jäsenmaiden kansallisen identiteetin". Tätä väkeä EU sitten tukee.)"

Aivan ja täällä näyttää olevan kumma tapa leimata Venäjämyönteiseksi jos miettii tämän konfliktin taustoja laajemmin kuin päälle päin näkyy. Itseäni kiinnostaisi tietää minkä YYA-sopimuksen EU ja Ukraina tekivät vai onko vielä tekeillä?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mutta muistetaanko Venäjällä mitkä kaksi valtiota aloittiavat toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolan kimppuun?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tarkoitat tietenkin tätä Puolaa, joka sai Isolta-Britannialta ja Ranskalta (katteettomat) turvatakuut ja josta voittajavaltiot eli nk. liittoutuneet 2. maailmansodan jälkeen liittivät Itä-Puolan Ukrainaan? Pakkoliittivät kuin suomalaiset kunnat.

Salaisen (kuten avoimeen ja läpinäkyvään hallintoon kuuluu) Molotov-Ribbentrop -sopimuksen solmivat Saksa ja Neuvostoliitto (jota ei enää valtiona tai valtioliittona ole). Sopimuksessa sovittiin etupiirijaosta.

---------

Wikipediassa kuvaillaan 2. maailmansotaan johtaneita syitä näin:

"...Voimakas keskiluokan kurjistuminen ennakoi voimakkaita poliittisia reaktioita, jolloin kommunistien ja kansallismielisten välit tulehtuivat monissa Saksan kaupungeissa sodan partaalle. Kansalaisten usko demokratiaan hiipui jatkuvan kurjistumisen seurauksena. Epätoivoinen taloustilanne ja yleinen tyytymättömyys loivat otolliset olosuhteet..."

Mitähän tästä tulee mieleen? Hmm hmm. Aaa! Euroopan unionin nykyisyys.

En minä Jouni sinulle yritä ilkeillä. Olen vain rasittunut poliitikkojen typeriin juttuihin, jotka ovat jostain aivan rinnnaikkaistodellisuudesta kotoisin: vakautta, hyvinvointia, rauhaa, työtä ja halpoja elintarvikkeita - ja totta kai jatkuva leikkaustarve jatkuvan kestävyysvajeen takia. Uh!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #39

Juu ihan samaa Puolaa tarkoitan, ja myös Neuvostoliiton seuraajavaltiota Venäjää. Jos kerran Venäjä edelleen juhlistaa voitonpäivää voitosta jonka Neuvostoliitto saavutti Saksasta, tulisi Venäjän myös muistaa edeltäjävaltionsa vastuu sodan aloituksesta.

Niin kauan kunnes Venäjä valtiona tunnustaa ja tutkii edeltäjävaltionsa synnit, tulen aina muistuttamaan siitä mitkä kaksi valtiota ajoivat maailman jälleen tuleen.

Olihan Neuvostoliiton Puolan operaatio hieman muutakin pelkkä sopimus etupiirijaosta. Se oli yhdessä suunniteltu ja toteutettu sotilasoperaatio Saksan kanssa joka päättyi Saksan ja Neuvostoliiton yhteiseen voitonparaatiin.

Eihän Neuvostoliitto voinut sallia Puolan saavan maitaan takaisin, siis niitä jotka Neuvostoliitto oli jo kertaalleen miehittänyt. Suomen kuntaliitoksissa niitä kuntia ei sentään liitetä toiseen maahan, kuten Euroopassa on tehty ennen ja mitä Venäjä yrittää parhaillaan.

Ja ei me ilkeillä, asioista vain saa olla eri mieltä :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #43

Älä sano vielä ettei Suomen kuntaliitoksessa liitetä Suomen kuntia toiseen maahan. Homma ei ole vielä valmis.

Alkuun kunnat tosin liitetään optimaalisen markkina-alueen kokoon niin että monikansallisten kannattaa tulla ja hyödyntää skaalaetuaan: korvata julkiset palvelut yksityisillä. Raha kulkee taas liukkaasti ulos Suomesta.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #43

Niin, Saksa ja Venäjä liittoutuivat Venäjän aloitteesta keskenään ja jakoivat naapureitaan toislleen sulle-mulle-periaatteella.

Hitler halusi, että olisi jäänyt jäljelle 15 miljoonan asukkaan Tynkä-Puola, mutta nimenomaan Venäjä halusi, että Puola katoaa kokonaan maailmankartalta:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Venaj...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #56

Pitääkö tämä ymmärtää niin, että Saksalle voidaan antaa anteeksi (on annettu, olemme EU:ssa) mutta Neuvostoliitolle (jota ei enää ole) eikä sen "perilliselle"/"siemenelle" ei voida antaa anteeksi?

Maailmaan ei taida tulla rauhaa ennenkuin kaikki suurvallat hajotetaan pienempiin osasiin ja siirrytään pois edustuksellisesta demokratiasta suoraan demokratiaan, pahoin pelkään. Intressipiirien toimintamahdollisuuksia pitää rajoittaa.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #57

Kyse on siitä, ettei Saksa ole imperialistinen, eikä uhkaa ketään - Venäjä sen sijaan on ollut imperialistinen noin 500 vuotta, on sitä nyt ja tuleee olemaan tulevaisuudessakin.

Nimenomaan Venäjä on suuri sotilaallinen uhka mm. Suomelle, Virolle, Georgialle, Puolalle, Ukrainalle, jne.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #58

Keisarillinen Saksa oli imperialistinen. Lempattu keisari Wilhelm jokunumero kuvitteli jopa Hitlerin palauttavan hänet valtaan (Lähde: Antony Beevor: Toinen maailmansota).
Hitler taas suunnitteli lebensraum-aluelaajennuksia joita kyllä voidaan kutsua imperialismiksi perustaltaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #65

Toki historiasta löytyy liuta imperialistisia valtioita Venäjän lisäksi, esimerkiksi Englanti, Ranska, Hollanti, Espanja ja Portugali.

Oleellista on huomata, että Saksa EI ole imperialistinen, mutta Venäjä on vieläkin imperialistinen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #67

Taloussodankäyntikin on sotaa. Saksa on Eu:n myötä vetänyt taloudelliseen vaikutuspiiriinsä ja Saksan teollisuuden resursseiksi hyvin suuren osan niistä alueista, joiden valloittamista aseellisesti se suunnitteli 1. ja 2. maailmansodan aikaan.

Väestön osa noilla taloussodankäynnillä valloitetuilla reuna-alueen mailla on selvästi kurjistunut.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #68

Tiedoksi, että EUn jäseneksi ei ole ollut kenenkään pakko liittyä - sinne on haluttu ja halutaan edelleen. Kukaan ei estä eroamasta EUsta, vaan eipä ole ollut halukkaita eroamaan.

Venäjä sen sijaan on aseellisesti hyökännyt ja valloittanut alaisuuteensa esimerkiksi Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Tshekkoslovakian , Unkarin, Tshetshenian, Ukrainan, Georgian, Romanian, jne.

Suomenkin Venäjä on yrittänyt valloittaa useampaan otteeseen, mutta on epäonnistunut siinä.

Tshetshenia palautti itsenäisyytensä voimaan vuonna 1991, mutta jo vuonna 1994 Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan yrittäen valloittaa Tsetshenian. Sen sodan Venäjä hävisi, mutta hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999.

Georgia palautti itsenäisyytensä voimaan vuonna 1991 ja sinne valittiin vapailla vaaleilla presidentiksi Zviad Gamsahurdia - mutta kohta Venäjän erikoisjoukot vaihtoivat hänen tilalleen KGB-kenraali Shevardnadzen. ruusuvallankumouksessa Shevardnadzen tilalle saatiin demokraattisilla vaaleilla presidentti Saakashvili, joka halusi johtaa maan EUn jäseneksi - se ei miellyttänyt ryssiä, joten Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008.

Ukraina itsenäistyi vuonna 1991 ja yritti monien mutkien kautta (mutkia aiheutti Venäjä) lopulta allekirjoittaa assosiaatiosopimuksen EUn kanssa, mutta se ei kelvannut venäjälle joka on nyt hyökännyt Ukrainan alueelle ja miehittää osaa Ukrainasta.

-----

Jo ne muutama esimerkki kertovat EUn ja Venäjän eroista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #71

Ja vastaavasti Yhdysvallat on kahminut itselleen Meksikoa, Hawaijin kunigaskunnan, pres. McKinleyn aikana Filippiinit, Puerto Ricon, Guamin.

Sen jälkeen Yhdysvallat on ahkeroinut Chilessä, Nicaraguassa, Afrikassa, Jugoslaviassa, Haitilla, Libyassa, Irakissa ja mitä näitä nyt onkaan, pitkä lista.
Toisinaan Naton kautta.

Eu:n jäsenmaista suuri/merkittävin osa on imperialistisia taustaltaan: Ranska, Saksa, Espanja, Italia, Portugali. Itävalta-Unkari. Iso-Britannia. Alankomaat. Belgia.
Parhaillaankin on Ranskan asevoimia Afrikassa Ranskan valtion sekä ranskalaisten yritysten kaivosten takia.

Viikinkiaikana liehuivat valloittamassa Ruotsi, Norja, Tanska.

Tanskan kuninkaalla Kristianilla oli saksalaisia alueita sukuperintönä (=yksityisomaisuutta) joiden puolustamiseen hän käytti Tanskan (valtion) asevoimia.
Nykyään hän käyttäisi YK:n ra(u)hanturvaajia jos kykenisi keksimään yleisölle esiteltäväksi kelpaavan selityksen sille, miksi tavallisen ihmisen pitää lähteä tapattamaan itsensä hänen omaisuutensa turvaamiseksi.

Gootit valloittivat Italian.

Baltian maihin tunki saksalaisia ja ritarikuntien väkeä.

Suomi työnsi tieltää saamelaiset.

Sama meno jatkuu aina vaan, eri nimikkeiden alla (demokratisoiminen, vapauttaminen, R2P...)

Eikä se lopu ennenkuin eri intressiryhmien mahdollisuuksia vallankäyttöön rajoitetaan tavalla tai toisella.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #73

Jenkkilän ja ryssälän väliltä löytyy suuri ero, jos katsoo ilman värillisiä silmälaseja.

Esimerkiksi Filippiinit on itsenäinen valtio, jota USA ei ahdistele tietääkseni mitenkään. Japani hyökkäsi USAn kimppuun 7.12.1941, USA kukisti Japanin ja teki siitä demokraattisen hyvinvointivaltion - eikä jäänyt miehittämään Japania.

Saksa julisti USAlle sodan, USA liittolaisineen kukisti Saksan ja USA teki Saksan läntisistä miehitysvyöhykkeistä demokraattisen hyvinvointivaltion, josta ei ole mitään uhkaa kenellekään. Saksa on täysin itsenäinen valtio, jota ei miehitä kukaan.

Toisen Maailmansodan jäljiltä Venäjä miehitti Pohjois-Koreaa ja USA Etelä-Koreaa. USA teki Etelä-Koreasta itsenäisen valtion, mutta Venäjä, Pohjois-Korea ja Kiina hyökkäsivät Etelä-Koreaan yrittäen valloittaa koko Etelä-Korean. USA liittolaisineen vapautti Etelä-Korean alueen ja Etelä-Korea on nyt itsenäinen demokraattinen hyvinvointivaltio, jossa ihmisillä on hyvä elää. Kommunistinen Pohjois-Korea sen sijaan kiduttaa ja murhaa toisinajattelijoita keskitysleireillään ja kansa näkee nälkää samaan aikaan kun nomenklatuura voi paksusti ja uhkaa sotilaallisesti naapurimaita. USAn moka Korean sodassa oli, ettei se valloittanut myös Pohjois-Koreaa.

Tässä lisää listaa USAn mokista:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/USAn_...

-----

Niin, tietääkseni USA ei alista alleen yhtään kansaa, jonka enemmistö haluaisi itsenäistyä USAn vallan alta - Venäjä sen sijaan ...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #57

Kyllä perilliselle voidaan antaa anteeksi jos hän tunnustaa isänsä (tai tässä tapauksessa äitinsä) synnit, eikä enää toimi samalla tavalla kuin edeltäjänsä.

Saksahan on tehnyt selvän pesäeron menneeseen mutta Venäjä hakee edelleen voimansa tuntoa Neuvostoliiton historiasta joka on sanalla sanoen pelottavaa. Venäjälle annan anteeksi heti ja välittömästi kun Venäjä selvittää itselleen ja muulle maailmalle kansakuntansa historian synnit. Onhan Venäjän valtion johdossa Neuvostoliiton väkivaltaisen poliittisen järjestelmän kasvatti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #59

Ajattele asiaa Venäjän kannalta. Valtava plaani, joka piti pitää kasassa talousromahduksen jäljiltä ettei homma lähde aivan lapasesta.
Se olisi ollut Suomenkin kannalta peräti ikävää, jos siellä olisi syttynyt sisällissota.
Tuosta ajasta ei ole kauan, valtion elinkaaressa häviävän pieni hetki.

Lisäksi Venäjällä on NL:n perintönä "sukuriita" Yhdysvaltain kanssa, eikä mainittavasti syitä luottaa Yhdysvaltoihin.

Joten sanoisin, että nyky-Venäjällä mennään ajoittain ihan korvakuulolta soitellen ja tilanteen mukaan.

Virolaiset ystäväni ovat kertoneet, kun asiasta kysyin, että heidän mielestään lännessä on taipumusta liioitella virolaisten ja venäläisten välisiä jännitteitä.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #66

"lännessä on taipumusta liioitella virolaisten ja venäläisten välisiä jännitteitä."

Ehkä virolaisten ja venäläistenvälillä ei ole kovin suuria jännitteitä - mutta Viron ja Venäjän välillä on. Siihen on syynä, että Venäjän pyrkimyksenä on valloittaa koko Viro taas orjakseen. Virossa on puolustusmäärärahat tällä hetkellä tasolla 2% BKTstä, mutta harkitaan vakavasti niiden nostamista, jotta voidaan ostaa panssarivaunuja, jalkaväen taisteluajoneuvoja sekä panssarihaupitseja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #69

Viron hallituksella on selvästi järkevämpiä ideoita maanpuolustuksesta kuin Suomesta. Viron suhteen ymmärrän Nato-liittoutumisenkin.

Vastaavat kokemukset NL:n kanssa kuin Norjalla aikanaan oli Saksan kanssa saavat etsimään liittolaista kauempaa kuin muka-puolueettomasta Ruotsista ja tuolloin epäluotettavaksi koetusta Suomesta.

Ymmärsin entistä paremmin Norjan sen aikaisia ajatustapoja luettuani Heikki Brotheruksen muistelmia, joissa hän kertoo 1940-1960 -luvuista.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #70

Norjaan oli menossa kilpajuoksu - ennättääkö sinne Englanti+Ranska vaiko Saksa. Saksa voitti rinnanmitalla, mutta se tuli Saksalle todella kalliiksi:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Saksa...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #66

Monesti olen pyrkinyt ajattelemaan asioita venäläiseltä kannalta mutta suomalaisena demokratiaan uskovana (ainakin pohjimmiltaan) se on välillä erittäin vaikeaa. Putinin valtakauden alussa venäjällä oli poliittisessa retroriikassa mukana demokrtatia alkuun mitä suuremmassa määrin. Mutta mitä pidemmälle parivaljakon Putin / Medjedev valtakausi on jatkunut on demokratiasta puhuminen jäänyt koko ajan vähemmälle.

Sitä vain edelleen hämmästelen kuinka idiootteja ex. KGB:n kasvatit ovat sillä Venäjällä oli Ukrainaan saakka tilaisuus kasvaa aidosti kansainväliseksi tekijäksi poliittisissa suhteissa ja vastavoimana USA:n politiikalle jossa puututtiin joskus oikeutetusti, joskus vähemmän, muiden valtioiden asioihin. Ukrainassa Venäjä toimii täysin vastoin julistamiaan oppeja valtioiden itsemääräämisoikeudesta. Venäjälle valtioden itsemäärämisoikeus sopii siihen saakka kunnes se on edes hitusen Venäjän interssien vastaista. Sen jälkeen mennään potenssiin kymmenen jenkkien opeilla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #81

"Ukrainassa Venäjä toimii täysin vastoin julistamiaan oppeja valtioiden itsemääräämisoikeudesta. Venäjälle valtioden itsemäärämisoikeus sopii siihen saakka kunnes se on edes hitusen Venäjän interssien vastaista. Sen jälkeen mennään potenssiin kymmenen jenkkien opeilla."

Näinpä. On otettu Yhdysvalloista mallia. Ja Eu:sta.

Keskustelua mediassa ohjataan kuitenkin Venäjän epädemokraattisuuteen ja aggressiivisuuteen.
Ohjailua tekevät mm. republikraattien hallinnoima Yhdysvallat ja demokratiavajeen Eu, jonka puheet valtioiden itsemääräämisoikeudesta ovat rienausta.

Liekö aitoa demokratiaa missään edustuksellisessa demokratiassa?
Pitäisikö vaihteeksi kokeilla laokratiaa (kansanvaltaa), esim. Sveitsin mallia soveltaen?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Haaretzin juttu 25.2. (linkki yllä) kertoo siitä, kuinka juutalaisia yritetään käyttää hyväksi potkupallona konfliktissa ja rabbit riitelevät keskenään Venäjällä on hallinnon suojeluksessa toimiva chabad-liike, jonka edustajat, ”Putinin rabbit”, pyrkivät leimaamaan Maidanin mielenosoittajat ja uuden hallinnon kannattajat yleisesti antisemitisteiksi. Tätä näkemystä levitetään tehokkaasti läntisissä medioissa.

Kuitenkin sama kirjoittaja, Anshel Pfeffer, kirjoittaa tuoreemmassa jutussaan 3.3. siitä, kuinka Krimin juutalaiset vaikuttajat tukevat Ukrainan (uutta) hallitusta ja vaativat Venäjää vetäytymään Krimiltä. Krimillä rabbi Kapustin käynnisti vetoomuksen, jossa vaaditaan venäläisiä vetäytymään:

”Despite many residents of the Crimean capital openly welcoming the Russian army and calling for a breakaway from Ukraine, Rabbi Kapustin took the rare step of starting a petition against the Russian occupation.
“Many here are against the Russians but are afraid to talk,” he said. “I am a Ukrainian citizen and want to live in democratic Ukraine. The government has always provided protection for the Jews, and all the talk of anti-Semitism is exaggerated. The Russians have invaded illegally and that must be opposed. So far, people have encouraged me and I don’t believe my petition will cause any harm to the Jews.”

Official Russian spokespeople and Kremlin-controlled media have repeatedly accused the pro-Western interim government in Kiev of harboring “anti-Semites” and “neo-Nazis,” putting the Jews in Ukraine in an awkward position where if they warn of actual anti-Semitism they could be aiding Russian propaganda.

This week, Jewish leaders aligned themselves firmly with the government and against the Russian invasion. Ukraine’s chief rabbi, Yaakov Bleich, signed – along with other Ukrainian religious leaders – an open letter calling upon Russia to “stop its aggression against Ukraine” and withdraw its army from Crimea.”

Haaretz - Anshel Pfeffer, Mar. 3, 2014: ”Jewish leaders in Crimea back Ukrainian government, call for Russian withdrawal”
http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-n...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tottakai juutalaisia käytetään potkupallona. Ainahan niin tehdään kun tilanne ja retoriset tehokeinot sen vaativat. Niin tekee itä, länsi, etelä ja pohjoinen. Mikä sinällään on ihan p****estä.
Jo siksikin, että siitä saa sen käsityksen kuin juutalaiset olisivat homogeeninen ryhmä, jossa kaikilla on samat mielipiteet, sama tausta ja samat tavoitteet. Eikä niin tietenkään ole.

Juutalaiset johtajat Ukrainassa ehkä tukevat - tai näyttävät tukevan? - Ukrainan uutta hallitusta ihan muista syistä kuin yleisestä sovinnollisuuden hengestä.

Dnepropetrovskin uusi kuvernööri Igor Kolomoysky, lehtiyhtymä Privat Groupin ja Ukrainan suurimman pankin, Privatbankin omistaja on sijoittanut mm. öljyyn, rautamalmeihin, kuljetusalalle, maatalouteen jne. Kolomoysky halunnee säilyttää omaisuutensa ja Kolomoyskyn halutaan pitävän sijoituksiaan Ukrainassa.

Kolomoysky omistaa myös Jewish News One -uutiskanavan sekä johtaa European Council of Jewish Communities -organisaatiota. Hänellä on siis mahtavat mahdollisuudet vaikuttaa tiedotukseen.

Privat Bank taas lienee tärkeä Ukrainan kaikille oligarkeille koska sen kautta siirtyi esim. vuoden 2012 kahden ensimmäisen kuukauden aikana $3mrd 863 mn verokeitaisiin. (Anti-corruption Action Centre: Treasure Islands, 13.07.2012 http://antac.org.ua/en/2012/07/treasure-islands/ )

Tämä nyt vain yhtenä esimerkkinä siitä, että asiat harvoin ovat täysin mustavalkoisia. Harmaan alueen ja taustalle jäävien asioiden kokoluokan on taipumus aina olla kerrottua suurempi.

Lehtiuutisoinnista: Lehtiartikkeli on yleensä päivän tuote so. uutinen. Pysyäkseen perillä asioista yksi lehti päivässä ei riitä. Pitää lukea useampia, eri maiden lehtiä. Pelkästään jo siksi, että artikkelin kokoluokka rajoittaa artikkelissa tarjolla olevan tiedon määrää.

Yleensäkin artikkeli voi olla vain niin hyvä kuin ovat käytetyt lähteet.
Itse luen mielelläni myös Israelin mediaa. Kertovat paljon sellaista, mitä länsimedia ei korrektiussyistä ikinä julkaisisi.

Reijo Tossavainen

Kokoomus kannatti maamiinojen tuhoamista. Miksi nyt Lauslahti puhuu toista?

Perussuomalaiset kannattivat maamiinojen säilyttämistä, koska ne olisivat olleet puolustuksen kannalta tehokkaita ja kohtuuhintaisia.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ne kokoomukselaiset, jotka eivä taipuneet jalkavakimiinojen kieltolakiin olivat pois äänetyksestä. Ikävä kyllä. Joku syy siihen lienee, mutta sitä pitänee kysyä Kokoomuksen eduskuntaryhmän silloiselta johtajalta.

Toisaalta toivoisin, että perussuomalaisten puolueessa käytäisiin ihan oikeasti ja tosiasioihin perustutva keskustelu asiantuntija Jussi Niinistön ja puheenjohtaja Timo Soinin johdolla Suomen puolustuspolitiikasta. Timo Soinilla lienee terveisiä sieltä eduskunnan ulkopoliittisenvaliokunnan viime kevään Moskovan reissulta.
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/v...

Eli puhutaanko taas asian vierestä vai kerrankin oikein asiasta? Ei kai uusi puolue PS, vajoa samaan YYA -fraseologiaan mihin niin moni vanhan ajan pitkän linjan poliitiikko on jämähtänyt ? Vai eikö PS:laisillakaan kantti kestä asiasta keskustella ?

Ja voittehan siellä PS. porukoissa ihan kunnolla käydä lävitse kenraali Makarovin esitelmän. Ohessa siihen linkki jos oli mennyt ohitse:
http://yle.fi/uutiset/kenraali_makarovin_puhe_koko...

Huomattakoon, että oheisessa linkissä ei ole näkyvissä sitä Makarovin näyttämää kelmua, jossa Suomi ja Pohjois-Ruotsi kuuluivat Venäjän ohjustorjuntavyöhykkeeseen. Norja ei siihen jostain syystä kuulunut.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Lauslahti päättää kirjoituksensa "Lisäksi on tutkittava kaikki varteenotettavat mahdollisuudet saada tarvittaessa ulkopuolista apua, jos maamme joutuu hyökkäyksen kohteeksi."

Mahtaa tarkoittaa Natoa.

SEN takiako rauhan nobelistit "yhteinen Eu:mme" ja Yhdysvallat tukevat Ukrainan äärioikeistohallitusta, sitoakseen Venäjän konfliktiin lähempänä omaa tonttiaan ja saadakseen syyn sekaantua asiaan aseellisesti?

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tästä äänestyskartasta voitte todeta, miten äänestys Ottawan sopimuksen ratifioinnin osalta sujui eduskunnassa 25.11.2011. Toisin sanoen, vain perussuomalaiset vastustivat sopimusta yksimielisesti:

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=aanestysu&${BASE}=aanestysu&${THWIDS}=2.15/1394213055_127271&${oohtml}=aax/hex5000&${html}=aax/aax5000&${snhtml}=aax/aaxnosyn&${savehtml}=/thwfakta/aanestys/aax/aax.htm

Tässä keskustelua aiheesta 23.11.2011:

http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case#c=329...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Lauslahti voi vedota poissaoloonsa miina-asioissa. Niinkuin jokunen muukin kokoomuslainen. Muut kokoomuslaiset näyttävät äänestäneen Jaa, pois vaan jalkamiinat.

Oletteko kuulleet "Kokkarin yöjuoksusta"?

Kokkarin yöjuoksuna Suomen sotahistoriassa tunnettu tapaus sattui talvisodan aikana, kun 16JR:n ensimmäisen pataljoonan komentaja kapteeni Herranen (en tiedä puoluekantaansa) uskoi asiaa tarkistamatta huhuihin saarroksesta, ja lähti puna-armeijaa pakoon. Juoksivat koko 8-9 joulukuuta 1939 välisen kylmän ja pimeän yön metsässä virhepäätelmän seurauksena.

Mistä lienee tämä tarina Kokkarin yöjuoksusta nyt oikulliseen mieleeni pulpahtikaan ;)

Markus Korhonen

Suurin ja sitä suurin sai minut lukemaan tämän kirjoituksen. Irrallisten virkkeiden ilotulituksessa ja argumentaation rakenteessa tämä vetää vertoja Jaana Pelkosen alkuaikojen ''Iltalehtikolumneille''. Nyt opin tietämään, että on olemassa Sanna Lauslahti niminen kansanedustaja

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tyhjä, sekava ja omituinen plogistin avus.

Mieleeni tuli heti puheenjohtaja Kataisen määritelmä Venäjästä eräässä aiemmassa kokoomuksen puoluekokouksessa: Venäjän talous on vain Hollannin talouden kokoinen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maamiinoista; Maamiinat poistettiin, kun ylipäällikkö Halonen kuunteli prinsessa Dianan aloitetta (Ottawan sopimus) eikä omia, kallilla koulutettuja kenraaleitaan.
Suomessa maamiinaan kutsumaton saakin astua, koska siitä on varoitettu.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Avauskirjoituksesta paistaa vahva suomettuminen Venäjän suuntaan. Sitä me olemme edelleenkin, suomettuneita, ja nyt kokoomuksen esilletuomana.

Toisaalta olisihan se mielenkiintoista nähdä pitkäaikaisen suomettumisen mahdolliset hyödyt Suomelle.
Tekisikö Venäjä niin, että kiristäisi kaikkien muiden Eu-maiden taloussuhteita kostotoimenpiteenä, mutta jättäisi Suomen rauhaan?
Jotenkin minua vähän hävettäisi ja suomettumiskäsite nousisi uuteen nousuun kaikkialla maailmassa eräänlaisena perseennuolemisena.

Suomi on Eu:n jäsen, ja sen tulee toimia ulkopolitiikassa, tällaisessa tilanteessa rivissä mukana. Suomen ei tule yksipuolisesti ärsyttää, mutta sen tulee olla rivissä mukana ongelmista huolimatta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Keskustelun käynnistäneen blogin kirjoittaja yllä, Sanna Lauslahti, on jo saanut tähän mennessä niin paljon kysymyksiä ja kommentteja tekstiinsä sitten viime puheenvuoronsa, että ei mene iPadin viaksi ellei hänellä ole enää mitään sanottavaa.

Eero Mattila

Venäjän toiminta Ukrainassa ei kai oikeasti voi yllättää ketään. Sama kaava on toteutunut jo monta kertaa. Terijoen hallituksia on perustettu Baltian maihin, Tsekkoslovakiaan, Georgiaan, Tsetseeniaan...
- Ukrainankin kaasuputkea on käännelty auki ja kiinni jo monta kertaa.

- Se on huolestuttavaa, jos kansanedustaja ei näe mitään riskiä sinä, että Suomeen puuhataan ydinvoimalaa, jonka rakentaja ja suurin yksittäinen omistaja olisi venäläinen valtioyhtiö.

- Uskooko joku muu, että Ukrainassa voi tällä hetkellä turvautua yhtiölakiin? Tai oikeasti mihinkään aikaisemmin tehtyyn sopimukseen?

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Vapon blogissa todetaan Suomen maksavan vuodessa itänaapurille yhden Pyhäjoen voimalan verran energiastaan.
Ja mitä tulee tuohon Rosatomin osaomistukseen , niin heittäkääpä fiksummat esimerkkejä miten idästä käsin voitaisiin laittaa kiilaa rattaan väliin?

Ja mitä tulee noihin suomalaisen teollisuuden omistuksiin Venäjällä , niin tietääkseni emme ole siellä yksin .
Tästä esimerkkinä mainitsin lukuisat autotehtaat, Grunfossin pumpputehtaat jne.

Juhani Putkinen

Joudun kysymään imperialistisen roistovaltion Venäjän puolesta, demokraattisia länsimaita vastaan kirjoittavilta, etteikö edes yhtään hävetä? Paljonko teille maksetaan Venäjämielisetä propagandasta? Mitä teille on luvattu sitten kun Venäjä onnistuu valloittamaan rakkaan isänmaamme, jossa on taatusti parempi elää kuin ryssälän vallan alla?

Jukka Laine

Maailma ei ehkä ole ihan noin mustavalkoinen kuin Juhani esittää. Suomi luultavasti on menettänyt itsenäisyytensä jo vuosikymmeniksi velkaantumisen seurauksena. Rahoittajien vallan alla ollaan, velkaveneessä. Ei ole enää omissa käsissä kauanko saamme pitää luottoluokituksen ja avoimen velkapiikin. Veitsen terällä.

Venäjä tulee olemaan aina tärkeä suomalaiselle teollisuudelle, kaupalle, yrityksille ja yksityisille ihmisille. Valtion tasolla yhteistyöhaluja ei ole mutta yksityisille yrityksille ja ihmisille menestyvä ja vakaa Venäjä on tärkeä ja siten koko kansantaloudelle ja luonnollisesti myös poliittisesti vakaa Venäjä on ennakoitava ja helppo naapuri myös politikoille. Natosta ja muusta voidaan puhua vapaasti niin kauan kuin Venäjä on vakaa ja vakaissa käsissä. Toista oli Neuvostoliiton aikaan. Se on nuorilta tutkijoilta ja hutkijoilta jo päässyt unohtumaan.

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Ettei vaan olisi teuraaksi kuljetettavan karjan rauhoitteluja nämä Obaman lupaukset.
Paljonkohan esim Saksaa mahtaa kiinnostaa joku Suomi tai Liettua loppupeleissä kunhan oman kaasun hinta vaan pysyy vakaana?

Suomalaisten ongelma on lähinnä isänkaipuisen orpopojan kaipaus jonkun helmoihin vaikka hintana olisi ,että tämä toinen vetää sinua perseeseen...

Pahoittelen karkeaa esimerkkiä mutta minusta se kuvaa parhaiten meitä kansana.
Meillä ei osata itse hyödyntää kaivoksiamme vaan ylikansallisten jättien annetaan ulosmitata kansallisomaisuutemme pilkkahintaan.

Lehdet ovat täynnä otsikoita mitä meistä ajatellaan maailmalla.
Televisio haastattelee Teija Tiilikaista , joka kertoo ylemmyydentuntoisesti miten Suomi on jäämässä ulos niistä pöydistä missä mannaa jaetaan jos nyt ei tehdä niinkuin Saksa , Ranska, jenkit, Yk, Punainen Risti tms instituutio sanoo ja heiluteta häntää päälle.

Ja oikeasti paljonko kaikella sillä myötäilyllä on saatu vientiä vetämään?

Minun näkemykseni esim EU-jäsenyyden jälkeisestä nousukaudesta johon usein vedotaan puhuttaessa EU:n hyvyydestä Suomelle on se , että kyseessä oli vain Etelä-Eurooppalaisten valtioiden velanotolla kyhätty korttitalo , joka hajosi siihen kun huomattiin ettei keisareillamme ollutkaan oliiveineen ja viinirypäleineen vaatteita päällä eli maksukykyä.

Tätä taustaa vasten miettisin kaksi kertaa sitä kannattaako meidän hirveästi hännystellä länttä ja pyllistää idälle kun ulkomaankaupan valossa lännestä tarjotaan lähinnä vain lämmintä kättä joka ei paljoa mahas täytä tai velkaa lyhennä.

Toimituksen poiminnat